Scheeps - en jachtbouw

Derustit oppervlaktetechniek voert diverse oppervlaktebehandelingen uit voor roestvaststaal in de sector scheeps- en jachtbouw. De behandelingen die Derustit oppervlaktetechniek gebruikt zijn:

 

 

Elektrolytisch polijsten voor de scheeps - en jachtbouw

Het elektrolytisch polijsten van RVS producten voor de scheeps- en jachtbouw is een bewezen techniek die onderschreven wordt door vele wetenschappelijke studies, kennisinstituten en leading companies. De voordelen zijn legio en in de meeste gevallen kan het elk vergelijk op prijs en kwaliteit doorstaan.
 
Afmetingen van reeds aanwezige elektropolijstbaden:
    •    1000 x 1000 x 1000 in combinatie met ultrasoonbad en verwarmd deminwater 85 grd. C <10us/cm
    •    3240 x 2000 x 2000
    •    4970 x 1490 x 1500
    •    6270 x 1190 x 1650
    •    12.500 x 490 x 800
    •    5960/12940/14440 x 490 x 380

Deze maken al jaren gebruik van het procédé om hun relingen, uitlaten, stoelen, ankers, roeren enzovoort op een economische manier bestendig te maken tegen zeemilieu. Tezelfdertijd krijgen ze een glanzend eindproduct. Voor enkele jachtbouwers worden deze onderdelen, na het elektrolytisch polijsten, ook nog mirror 8 gepolijst.

 

Beitsen en Passiveren voor de scheeps - en jachtbouw

Bij het beitsen van RVS in de scheeps- en jachtbouw wordt het roestvaststaal behandeld met een beitsmiddel, bestaande uit o.a. waterstoffluoride en salpeterzuur. Hierdoor worden alle carbides en ijzerdelen als het ware "opgegeten". Nadat het beitsmiddel haar werk gedaan heeft, wordt het RVS met koud, zuurstofrijk water onder hoge druk (190 bar) gereinigd. Dit is erg belangrijk; de opgeloste laag wordt verwijderd en op dat moment staat het materiaal weer open voor de reactie met zuurstof, waardoor de corrosiebestendige toplaag weer kan "aangroeien". Dit natuurlijke proces neemt doorgaans ca. 48 uur in beslag. Door het materiaal echter te behandelen met alleen salpeterzuur en het vervolgens weer met hogedruk te reinigen, wordt dit al na ca. 30 minuten bereikt. Deze laatste behandeling noemt men "passiveren". Als laatste volgt een spoeling met gedemineraliseerd water < 10 uS/cm. Het roestvast staal is nu weer geschikt voor gebruik en zal in deze conditie niet meer roesten, of beter gezegd niet meer corroderen.

Het effect van beitsen en passiveren

Bewerkingen als knippen, zetten, lassen als ook "vervuiling " van buitenaf, leidt altijd tot beschadiging of verarming van de chroom- ijzer-oxidehuid. Door de behandeling van het roestvaststaal met fluorwaterstof en salpeterzuur gevolgd door een grondige hogedrukreiniging, wordt deze oxidelaag weer hersteld en wordt het roestvaststaal weer passief. Dit is een behandeling die eigenlijk altijd moet plaatsvinden Immers, roestvaststaal dat niet bewerkt wordt, geeft gegarandeerd problemen in het gebruik.

 

Slijpen en Polijsten voor de scheeps - en jachtbouw

De afwerking van roestvaststalen eindproducten in de scheeps- en jachtbouw met complexe vormen gebeurt voor een groot deel handmatig.
 
Derustit Oppervlaktetechniek is gespecialiseerd in het leveren van precisiewerk bij dit slijpen-polijsten met de
hand met name als voorbewerking voor het elektrolytisch polijsten. Daarnaast heeft Derustit de mogelijkheid om slijpwerk eerst te beitsen en na het slijpen/polijsten chemisch of ultrasoon te reinigen en schoon te verpakken. Op deze wijze voldoet het slijpwerk van Derustit aan de hoogste kwaliteitseisen.

Uitvoering slijpen en polijsten

De werkzaamheden worden uitgevoerd in ons bewerkingscentrum te Heerenveen of op elke gewenste locatie wereldwijd. De opdrachtgevers komen vooral uit de apparatenbouw, de jachtbouw, de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische, de semicon en de chemische industrie.

 

Voor u uitgelicht

    Nieuwe website Derustit Group

    Op het gebied van oppervlaktetechniek zijn wij leidend!

    Metaalunievoorwaarden 2025

    Wat is er veranderd en waarom? De Metaalunievoorwaarden zijn aangepast. Hieronder leggen wij uit wat de belangrijkste wijzigingen die er zijn doorgevoerd, vergeleken met de versie uit 2019. Ook vertellen we waarom we de wijzigingen nodig zijn.

    Vakantiesluiting


© Derustit 2025 | Realisatie Inzet Online